vlaamse bridge liga
22/07/2019

Alerteren op 4 Klaveren

Moet men alerteren op een bod van 4 Klaveren?

Alerteren op 4 Klaveren


In het Julinummer van Bridge Beter Magazine schrijft Rob Stavers in zijn rubriek "Etiquette" (pagina 7) over het alerteren van een bod van 4Kl.
Rob gebruikt daarbij de Nederlandse Alertprocedure, en die is verschillend van de Belgische. Net zoals in Nederland mogen wij niet alerteren wanneer de bieding 3NT voorbij is. Maar in tegenstelling tot onze noorderburen bestaan daarop geen uitzonderingen. 

Wanneer Rob dus zegt dat in het gegeven voorbeeld (1Ha - 4Kl), 4 klaveren moet gealerteerd worden, is dat dus wel waar in Nederland, maar NIET in België.

Overigens mag niemand verbaasd zijn dat 4 klaveren in deze bieding artificieel is. Met echte klaveren kan men immers 2Kl (sterk) of 3Kl (lang) bieden. 4Kl wordt meestal gespeeld als hartenfit, hetzij met klaverencontrole (aas of singleton) of als azenvraag.

Vraag dus steeds wat het betekent, als u uw tegenstanders niet goed genoeg kent om het al direct te weten.

opmerking:Bridge Beter Magazine is een educatief en leuk maandelijks bridgetijdschrift dat voor de leden van de Vlaamse Bridge Liga tegen een zeer voordelig tarief ter beschikking wordt gesteld (5 euro/jaar digitaal - 15 euro/jaar op papier thuisgeleverd).
Bridge Beter Magazine
Vlaamse Bridge Liga VZW (VBL)
Spanning. Ontspanning. Plezier. Vrienden. Passie… Bridge.
Contact

Huis van de Sport
4de verdieping
Boomgaardstraat 22b45
2600 Antwerpen

03 286 07 58